K-märkta idrottsplatser i Sydnärke

 

 

”Idrottsplatsen i våra hjärtan” är namnet på en bok som nyligen kommit ut. Författarna till boken är Göra Willis, Ronald Åman och Mats Tallkvist. De har gjort en k-spaning på genuina idrottsplatser från söder till norr. Det är en bok för alla idrottsälskare men också för de som är intresserad av kulturhistoria.

Göran Willis har varit journalist sedan i början på 80-talet. Han har varit med och producerat tv-serien K-märkt. Ronald Åman är före detta elitspelare i fotboll och var med i Sveriges VM-trupp i Argentina 1978. Som spelare representerade han bland annat Örebro SK och Djurgårdens IF.

Mats Tallkvist har ett brinnande för gamla idrottsplatser. 2008 startade han en hemsida om idrottsplatsnostalgi.

Mats Kolis i Laxå finns med på ett uppslag, liksom Gustaf Svensson vid Skyllbergs bruk

Sydnärke representeras av Ramundevallen i Laxå och en historia om Manchester United besök i Laxå 1988. Matz ”Kolis” Pettersson står för den unika berättelsen. Skyllbergsvallen är också presenterad med bilder och en intervju med Gustaf Svensson vid Skyllbergs bruk. Det är bruket som äger Skyllbergsvallen.

Av idrottsplatser som är värda ett besök i Sydnärke enligt författarna finns Solberga IP, Askersund, Bergavallen, Fjugesta, Fredriksberg, Vretstorp och Kumla IP, med i boken.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.