Lars-Åke pratade gator hos släktforskarna

December 2015Skapad av Ove Danielsson ons, december 09, 2015 09:39:41

Släkten är värst brukar det heta, men det gäller inte för medlemmarna i Askersunds släktforskarklubb. Tvärtom skulle man kunna säga. Intresset för släktforskning är stort. Folk vill ha reda på sitt ursprung. Det handlar också mycket om lokalhistoria i stort. Hur såg Askersund ut, vilka bodde där och varifrån har gatorna fått sina namn.

Vid Askersundsklubbens julavslutning i biblioteket höll klubbens Lars-Åke Strömberg ett intressant föredrag om gatunamn och dess bakgrund. Lars-Åke berättade om ett antal gator i centrala staden, men lovade att återkomma med ytterligare ett antal vid senare sammankomster. Ordföranden Ingvar Sandström assisterade med bilder.


Själv bor jag vid Stöökagatan. En gata som Lars-Åke informerade om ganska ingående. Gatan har fått sitt namn efter affärssläkten Stöök. Till att börja med stavade släkten sitt namn med bara ett ö. Men namnet utvecklades sig med åren. Ett namn som det finns ett antal teorier om är Norströmsgatan. Lars-Åke presenterade ett antal. Själv hade han fastnat för en bagare vid namn Nordström som bodde i området och som gett namn på gatan. Till skillnad mot Stöök hade en bokstav fallit bort. Bokstaven d har försvunnit och det kan kanske bero på slarviga uttalande. Finns det flera förslag är det bara att höra av sig till Lars-Åke i släktforskarklubben.

Som sig bör vid en julavslutning bjöds medlemmarna på luciasånger av tjejgruppen Waht els.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.