Min tidningskrönika 14 augusti

 

Förra helgen invaderades Askersund av både folk och bilar. Orsaken var årets traditionella antikmarknad med auktion i hamnområdet. Antikmarknaden har blivit Askersunds stora publikmagnet. Svårt att sia om publiksiffran när det inte finns entré, men när jag förr skrev om tradjazzfestivalen använde jag mej av siffran 10-15 000. Det var bra siffror tyckte jag. Tror de är gångbara även för antikmarknaden

På något sätt hade arrangörerna fått till bilparkeringar åt alla. Det stod bilar nästan över allt. Någon kanske klagar men jag tycker att man får stå ut med att det råder något av djungelns lag trafikmässigt några dagar om året i Askersund när det är stora arrangemang. Det är fest och mycket folk. Samma är det på de vanliga marknadsdagarna. Ge parkeringsvakten några semesterdagar vid de här tillfällena. Alternativet är att trycka upp en jätteupplaga med böteslappar. Tycker man ska ha i minnet att många av stadens gamla gator är anpassade för hästskjutsar som inte stämmer med dagens bilutbud.

Många av gatorna i Askersund är byggda för hästskjutsar. Bilden är från 50-talet.

Firman som sköter trafikövervakningen i Askersund finns inte i stan, utan dyker lite när som helst med bil. Det gäller att ha lite tur om man skulle råka parkera fel i vardagen om man säger så. Det får mej att tänka på en person som jag kände med häftigt humör. Han hade blivit stoppad och bötfälld av polisen för att ha kört utan lyse på cykel en mörk kväll. Uppretad förklarade han att ”i går kväll hade jag lyse på cykeln, men då var ni minsann inte ute”. Till det kom ett antal osande kraftord. Själv åkte jag på böter vid den gamla gatan där jag bor. Stod två meter för nära gatukorsningen och det kostade mej 800 kronor. Lite surt när den gamla gatan nästan alltid är belamrad med bilar från gatukorsning till gatukorsning.

På kullerstenstorget i Askersund har man lagt rader med plattor för att underlätt för folk som har besvär med att ta sig fram på olika sätt och för folk med kundvagnar. Men där är respekten dålig. Jag förmodar att kommunen och parkeringsvakterna åtgärdar problemen med det snaraste. Annars åker tillgänglighetsflaggan ner på halv stång. Har också ett lite udda parkeringsminne. Hade fått order om att åka in till redaktionen Örebro för löneförhandlingar. Blev upplyst om var jag skulle parkera. Det blev 200 kronor i löneökning. När jag kom ut till bilen satt en böteslapp på rutan på samma summa. Lite snopet, men min vänlige chef tog hand om böterna. Det var han som hade visat mej parkeringsplatsen.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.