Ingrids lilla röda stuga på ”Lusten” i Askersund

Ingrid Andreasson (1)_redigerad-1

Ingrid Andreasson (6)

 

Ingrid Andreasson (12)

Ingrid Andreasson (10)

                                  Villorna på Lustenrust speglar sig i Ingrids lilla hus

Ingrids lilla röda hus vid Höglunda  på Lustenrustområdet i Askersund  är en trevlig kontrast till den övriga större villabebyggelsen. Hon har nöjt sig med en liten charmig stuga på 24 kvadratmeter, som är anpassad direkt för henne. Ingrid drabbades av en stroke för 12 år sedan och det ledde till att hon inte kan röra sig som förr.

-Jag har ritat huset invändigt  och sett till att jag fått det precis som jag vill ha det. Detaljer är viktigt för mej. Det har byggarna fått erfara, berättar Ingrid med ett leende.

Ingrid med efternamnet Andreasson arbetade vid Askersunds kommun med kartor i 27 år. Hon var sjukskriven i två år efter sin stroke, men kom tillbaka till sitt kartjobb fram till 2007. I 60 år hade hennes familj ägt en sommarstuga på Ekerö vid Mälaren med ett fantastiskt läge.  För två år sedan sålde Ingrid sitt kära sommarhus, men det var inget lätt beslut.

-Insåg som ensamstående att jag inte  kunde klara av att sköta stället  längre. Då bestämde jag mej för att köpa en tomt i Askersunds kommun. Höglunda som ligger på en liten höjd med träd och buskar passade mej perfekt. Har alltid varit intresserad av äldre byggnader och miljöer. Allt ska stämma om jag ska bli nöjd. Jag har alltid bott i hus med bra utsikt. Allt är inte färdigt ännu. Ett trappräcke i järn vill jag ha vid handikapprampen. Det ska min son hjälpa mej med. Tänker också skaffa mej en liten timrad förrådsbyggnad. Jag är väldigt nöjd med mitt hus och tomt. Några fruktträd har jag också hunnit plantera, upplyser hon.

Husets placering var viktigt för Ingrid. Hon ville ha fönster i alla väderstreck.

-Kvällsolen njuter jag  av på en bänk med utsikt mot de större villorna i Lustenrustområdet. Morgonsolen kommer in genom toalettfönstret. Åt norr ser jag åkrar och skiftningar i grödorna. Entréingången finns på södersidan. Dörren har en snickare i Askersund tillverkat. Det är en kopia av en dörr som jag hade i stugan på Ekerö. Jag har nostalgiska skäl tagit med föremål från mitt gamla sommarparadis. Som en del tapeter. Fick tapeter över från Ekerö. De har jag också i min ordinarie bostad på Hagaområdet, omtalar Ingrid.

Utvändigt är Ingrids hus falurött med torpargrund. Läkten som är spikat på granvirket är av den gamla kantiga stilen. Ingrid ville inte ha läkt med profil. Det är de små detaljerna som görèt sjöng Povel Ramel en gång. Ingrid är helt inne på Povels linje. Hon ville heller inte ha några moderna synliga fula ventilationsskydd i torpargrunden. Ingrid har istället satsat på nät som väl flyter väl in i grunden.

Ingrid Andreasson (22)

Ingrid Andreasson (15)

Ingrid Andreasson (9)

Ingrid Andreasson (14)

Ingrid Andreasson (8)

Ingrid Andreasson (1)

 

 

Ingrid Andreasson (3)

Ingrid Andreasson (26)

Björn Fahlström och hans anställda i hans byggfirman har stått för Ingrids bygge.  Och hon är nöjd med gänget. Tomten kostade 134 000 kronor. Hur mycket allt kommer att kosta när det är färdigt är oklart i dagsläget.

-För mej  som bor i lägenhet har det viktigt att få ett sommarhus på nära håll och då har det fått kosta. Huset är vinterbonat så det är inga problem om för mej åka dit även under den kalla årstiden om det skulle vara så, upplyser Ingrid, nöjt.

På Ingrids tomt stod tidigare ett hus och ett uthus. Det revs och kommunen började sälja av tomter. I dag är  priset 150 000 kronor och det finns fortfarande en del tomter  i området att köpa. Strax intill Ingrids tomt är ett nytt hus på gång.

 

 

 

 

 

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.