Oves tidningskrönika

 

Ove krönika001Snart är det höstmarknad i Askersund. Som journalist skulle naturligtvis marknaderna bevakas, annars hade många blivit besvikna. Händelser som lockar så stor publik till småstaden Askersund är förstås ett givet inslag i tidningen.  Men det var svårt att få någon variation på marknadsskrivandet år från år. Det var och är ganska likt.  Vid ett tillfälle prövade jag och kollegan Lotta att själva gå in som ”knallar” någon halvtimma. Lotta som karamellförsäljare och jag som skoputsare. Det gick över förväntan. Många kände igen mej och det var folk som aldrig putsat sina skor som nu ville testa. Efter en kvart fick jag dra mej ur det hela.  Folk stod på kö men det var nog mest att de såg det humoristiska i mitt putsande. Efteråt funderade jag starkt på om jag ändå inte hade valt fel yrke. Kanske skoputsning hade varit min grej men den anstormningen som blev just den marknadsdagen.

Under några år fanns det olika arrangörer för marknaden som har instiftats av Gustav Vasa för 465 år sedan. Det gick nästan inte att känna igen sig ibland. Sedan några år tillbaka är Lions arrangör och nu är det ordning och reda bland stånden. Tidigare var det kommunen själv som såg till att det fungerade. Förr fanns det gott om ”knallar” som hade talets gåva. Fram på eftermiddagen, efter många besök på stadens ölcafé, så mattades tempot. I dag är den typen av försäljare nästan helt borta och finns det några så är de inte särskilt roliga. De är seriösa på ett helt annat sätt än förr. Har alltid tyckt det varit roligt att lyssna.

Den rödhårige rakbladsförsäljaren drog alltid storpublik. ”Ordna kön för snart börjar jag sälja. Det är sista året jag finns på marknaderna i Askersund så passa på. Det är sista chansen. Allt ska bort, firman ska säljas”, var budskapet. Varje år.

En annan populär ”knalle” sålde knivar. ”Knivarna är så vassa att ni kan skära så tunna korvskivor att svärmor aldrig mera kommer tillbaka”. Ett försäljningsargument så gott som något tyckte han. Kanske någon köpte en kniv av det skälet?

Bok 6 NA Marknad (1) rakbladsförsäljare

                                          Den rödhårige marknadsförsäljaren

En annan försäljare med väggfasta konservöppnare upplyste om att han vaknade med ett ryck om nätterna bara för att gå upp och köra  några varv med sin öppnare. ”Men vill ni fortsätta skvätta ansjovisspad runt väggarna och sedan få städa en halv dag så är det upp det er. Jag och många andra har gjort våra val och använder mina öppnare”.

Vi får se vad försäljningsargumenten blir marknaden den 26 augusti…

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.