Min tidningskrönika 28 augusti

nk till hemsidan: ovedanielsson.se

Skapa nytt inlägg>

Min tidningskrönika 28 augusti

Augusti 2016Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 28, 2016 09:32:07

Skoldelen av nya Sjöängen har tagits i bruk. Det skedde som sig bör med vackra tal, musik och en trollkarl. Det är nu dags att släppa in folk även i den allmänna delen på det imponerande bygget. Skoldelen har varit en efterlängtad satsning. Under många år dömdes gamla Sjöängen ut helt, men nu har det svängt lite. Har läst att gamla skolan är riktigt bra.

Själv har jag tagit bilder till kommunens hemsida på den nya skolan både utvändigt och invändigt sedan byggstarten 2014. Det har varit trevligt att träffa alla byggjobbare. Tänker tillbaka lite på skolverksamheten när jag började i skolan i slutet på 40-talet. Det verkar som det alltid varit brist på skollokaler. Ansvariga politiker har haft svårt att bedöma hur aktiva folk är i sängkammaren år från år. Första åren fanns min klass i Kyrkskolan (Hamnhuset). Med en sträng och lite småelak lärarinna som gjorde skillnad på folk. Tyckte jag. Sedan blev det flytt till Elimkapellet. Klassrummet var i själva möteslokalen. Lite märklig skollokal med tanke på den ordinarie verksamheten. Kan så här i efterhand konstatera att många av oss inte var så heliga som man kanske ska vara i ett andligt rum.

Kyrkskolan 1949

Slutet på skolgången blev i en lokal med utsikt över torget, i gamla Bromanders matsalar. Vi hade inte så mycket nytta av utsikten. Lärarna tjatade ständigt om att vi skulle sitta stilla i bänkarna och inte titta ut. Nu för tiden är det självklart med skolskjutsar och skolmat. När jag började skolan var det inte så. Eleverna skulle ha tre kilometer till skolan för att kunna få ta del av förmånerna. För mej fattades det 500 meter. Skolbussen åkte förbi mej varje morgon när jag sprang eller gick till skolan. Egen cykel kom mycket senare in i bilden. Det fanns en viss turordning hemma när det gällde cyklar och jag var yngst. När det var som kallast tyckte någon av chaufförerna att det var för jäkligt och tog kontakt med en kommunalman i byn att jag också skulle få åka med. Men det blev nej. Regler var regler även då. Däremot kunde han tänka sig att jag skulle få skolmat. Mina föräldrar hade heller inga starka röster i samhället för att kunna påverka. Men jag brydde mej inte, morsans bulle och flaska mjölk fick duga även i fortsättningen. Det här var inget jag tänkte på och led av. Vill poängtera att jag inte vill kokettera med min uppväxt, men vill bara berätta om hur jag och många med mej hade det. Skönt att det skett förändringar. Allt var inte bättre förr.
————————

Tre bra saker.

Film. Bioverksamheten är igång på nya Sjöängen i Askersund. Något som många har sett fram emot. Allt är hypermodernt.

Fotboll. Askersundslagen IFK, Åmmeberg och Skyllbergs damlag hänger med i toppen. En trevlig höst väntar.

Äpplen. Ser när jag är ute och går att det dignar av äpplen i trädgårdarna. Transparente blanche som jag gillar och är en äppelsort som också utsetts till landskapsäpple för Västerbotten. Har planer på att gå in och palla, men modet sviker förmodligen.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.