Parkeringsplats istället för hus.

 

Juni 2016Skapad av Ove Danielsson tor, juni 09, 2016 16:08:03

Parkeringen i korsningen vid Lilla Bergsgatan-Stöökagatan. Det skulle byggas hus där men det blev aldrig av.

Parkeringsplatser brukar precis inte vara några under av skönhet. Snarare tvärtemot. Bara i Askersund finns det några parkeringar som inte är någon prydnad för staden. Men det kanske är svårt att få till något snyggt för stadsarkitekter när det gäller biluppställningar. Vad vet jag? Ibland skulle det räcka enligt mitt sätt att se på det hela med någon fin häck som omgärdar det hela. Men det är klart att då måste den skötas av någon. Och sådant kostar kommunala pengar…

Ett tips till stadsplanerar som jag på mitt enkla sätt att se på det hela är att inte låta tomter stå obebyggda allt för länge. Då blir det parkeringar. Och när det blivit det en gång är det svårt att gå tillbaka till det gamla. Folk glömmer fort hur det var. Ska gamla hus rivas så bygg nya snabbt. Men jag förstår också att det måste finnas bra och många parkeringar för att ett samhälle ska fungera. Och att folk ska komma nära butikerna vid inköpen. Men som enkel bloggare behöver jag inte lösa det problemet och det känns skönt. För att lösa det måste till skarpare hjärnor än min när det gäller parkeringsfrågor.

Ritning på huset som skulle byggas på parkeringstomten.

En parkering som kunnat få ett helt annat utseende är den i korsningen Lilla Bergsgatan-Stöökagatan. En konditor i stan planerade att bygga affärs-och hyresfastigheter på området där det finns parkering i dag. Det fanns ritningar och allt framtaget men det blev problem med byggnadsbestämmelserna. På grund av bestämmelserna så var kravet att byggnaderna skulle uppföras i två etapper. Skulle hela bygget genomföras skulle det belasta den byggnadskvot som staden tilldelats. Och det ville inte de styrande. Det här var 1960 och då tilldelades städerna byggnadskvoter.

Jobbar vid området där husen skulle rivas. Längst till vänster Fritjof Andersson, pappa till originalet Birger ”Tjommen”

KIA:as bageri låg i hörnet där parkeringen finns i dag
Rivning av husen.

Sommaren 1960 var det meningen att första etappen med kafé och två bostadslägenheter skulle påbörjas. Det var angeläget att komma igång för konditorn. Fastigheten som verksamheten fanns i skulle rivas. Den låg i korsningen Stora Bergsgatan-Sundsbrogatan, där HSB:s bostadsrätter finns i dag. Kvarteret ”Fyrkanten” som Hammarströms konditori och bageri fanns i skulle bort.

Hammarströms konditori till höger på bilden . Stora Bergsgatan. Husen skulle bort och ägaren tänkte satsa på nytt vid parkeringstomten.
Rivning av ”Fyrkanten” ut mot Sundsbrogatan.

På tomten där de nya husen skulle uppföras fanns också ett antal gamla hus som måste rivas för att ge plats för bygget. Husen på tomten revs, men det blev aldrig något bygge. Varför har jag inget säkert svar på. Tror att det blev för krångligt med alla regler och därmed drog det hela ut på tiden. Och det kostar pengar. Efter en tid så förvandlades planen efter rivningarna till parkering. Och det är den fortfarande.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.