Haugard skrev lyriskt om Hagabadet

Hagabadet är ett mycket underskattat bad i Askersund. Besöker badet massor av gånger varje år. Och har gjort det sedan ungdom trots att jag  är  uppväxt två-tre meter från Gårdsjöns strand. Klart jag badade där också men kompisarna fanns ju ofta vid Haga. Det är lite västkust med klippor över det hela. Så mycket bättre kan det inte bli. Ibland hör jag att det är ett dåligt bad och ett vatten som inte är klart. Klart att vattnet inte går att jämföra med det som finns vid Hargebadet. Men det går att bada i och så dåligt är det inte. Många turister söker sig ut till Haga och det är inte så konstig med fem minuters gångavstånd från torget. Normalt känner jag de flesta, men vid Hagabadet räcker det att bara hälsa på varannan. Det är väldigt många som jag inte känner vid mina badbesök där ute. Någon har haft ett önskemål att det ska finnas någon typ av försäljning där ut. Som glass, dricka och kaffe. Men så finns det andra som åker dit bara för att slippa tjat från glassugna barn. Det finns alltid två sidor av saken.

Hagabadet 2015 juli (2)

Hagabadet 2015 juli (3)

 

Hagabadet 2015 juli (1)

En stor förändring har också skett  när det gäller  utsikten in mot stan från Hagabergen. Förr var det kyrkorna och vattentornet som reste sig över staden. I dag är det pågående i skolbygget i kanten av Strandparken som syns mest från badet. Det handlar om nya moderna tider. Och det är bara att hänga med. Stjernsunds slott ligger i blickfånget söder ut så det är bara att vända sig åt det hållet om det skulle vara så. Från hela länet kommer det folk och lägger i sina båtar från parkeringen vid Hagabadet. Många båtkärror blir det. En fin gratis service för alla som vill ut på Vättern. En helt annan syn än när oppositionspolitikern Johannes Kjerrström härjade i fullmäktige på 70-talet. Han hävdade att hallsbergarna kunde hålla till i ”Puttlabäcken”. Gästbåthamnar och liknande skulle inte kommunen satsa pengar på. Det var slöseri. Som tur har politikerna synsätt på saker och ting vidgatas. Askersund klarar sig inte utan sina turister till lands och sjöss.

bok 50098 Hagabadet

Hagabadet Askersund

Så såg det ut vid Hagabadet en gång i tiden

En som skrev lyriskt om Hagabadet en gång i tiden var hembygdsforskaren Joel Haugard i sin lilla bok ”Promenad i liten stad”. Lägger med hans text   i bloggen.

Hagabadet002Hagabadet003

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.