Budkavel för att rädda Vätterns vatten

:

Budkaveln startar måndag den 25 juli Kleven, strax utanför Norra Kärr, där gruvan planeras att bli. Den går till Gränna, där den tas emot på stora gatan för att sedan föras till Jönköping, som tar emot Budkaveln tisdagen den 26/7

Från Jönköping färdas Budkaveln till Hjo, där den tas emot torsdagen 28/7 för att föras vidare till Brevik- Den 29/7 och vidare till Karlsborg lördagen den 30/7.

Budkaveln går sedan till Askersund, där den tas emot på söndagen den 31 juli. Arrangörerna hoppas förstås på att många askersundare möter upp på torget.

Måndag 1/8 går den vidare mot Motala med några stopp under vägen, som Medevi, Lemunda och anländer till Motala tisdag den 2/7.

På onsdag den 3/8 går budkaveln över Göta Kanal och vidare till Vadstena. I Vadstena planeras många olika aktiviteter och färden går sedan till Borghamn, anländer där torsdag den 4/8.

På fredagen den 5/8 anländer Budkaveln till Omberg och Stocklycke, för att föras med kanoter och kajaker till Hästholmens Hamn.

I Hästholmen firas sedan flera år ”Kräftans Dag” på lördagen den 6/8. Där blir det många aktiviteter och Budkaveln går vidare till Ödeshög och sedan ”Målgång”  med facklor, musik på söndagen den 7/8.

När Budkaveln kommer fram till ”sin nästa grupp” ska den tas emot högtidligt. Arrangörerna kommer att ta med till varje mottagande- flaggor, banderoller och information, som placeras som en ”portal” till de som tar emot Budkaveln och en fackla.  Båda dessa delar ska lämnas i händerna på någon politiker eller en person som kan hålla ett litet tal.

Varje grupp kan söka upp medverkande, såsom- båt och fiskeklubbar, Hembygds och bygdegårdar, kyrkor, musik grupper, konstnärer, Fältbiologer, andra miljögrupper etc för att knyta kontakter. Varje grupp kan fritt utforma det man vill göra. Budkavlen och facklan kan föras fram vandrandes, cyklandes, springandes, simmandes, paddlandes eller vad man kan komma på. Roligt om det blir grupper av vandrare, simmare eller cyklister tycker arrangörerna. Blir det långa sträckor, så är det helt ok att Budkavlen får åka lite bil också.

Informationsmaterial kommer att tas fram och finnas till turister och andra nyfikna på resan. Ett kortfattat informationsblad görs som ett vykort, en flyer kommer att delas ut på vägen.

Grupperna är fördelade enligt följande:

Grupp 1- Norra Kärr, Gränna, Jönköping

Grupp 2- Jönköping, Hjo, Karlsborg.

Grupp 3- Karlsborg, Olshammar, Askersund.

Grupp 4- Askersund, Motala.

Grupp 5- Motala, Vadstena, Borghamn, Omberg, Hästholmen, Ödeshög.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.