Min tidningskrönika 11 april

Fotbollssäsongen har rullat igång på allvar och det är svårt att missa sådana ”stora” händelser i en krönika. Som gammal sportjournalist och aktiv i sporten blir det en självklarhet. De som tycker det är tramsigt att springa runt och jaga en fotboll får ha överseende. Jo, jag har träffat någon sådan person.

Förr var de flesta fotbollsplaner på våren rena eländet. Många var ju bottenlösa, men matcherna skulle spelas. Gamla IP i Askersund spolades vintertid och det satte sina spår hela vårsäsongen. Det var alltid order till lagkaptenen att välja rätt sida i första halvlek för att vi sedan få en bekvämare resa i andra. Minns inte riktigt hur det var. Men jag har för mej att det var bäst att börja anfalla i lervällingen. Det var någon trädgårdskunnig mittfältare i laget som konstaterade att det saknades vanligt gräs på halva planen under våren. Vår gräsrotsspelare menade att det istället handlade om vattenväxter. I dag är det konstgräsplaner som gäller. Lagen från Askersund får åka till Hallsberg och hyra in på deras plan. Vem vet, om några år kanske det finns en i Askersunds kommun också.

Många fotbollsplaner i bygderna är borta. En del planer finns kvar men då finns inte fotbollslaget kvar. I min klubb, IFK, hade man mycket svårt i starten när det gällde fotboll. Något år efter föreningens bildande diskuterades frågan om inköp av en fotboll. Frågan bordlades, för att sedan avslås. Det här var i början på 1900-talet.

Som spelare har jag en del udda minnen från olika platser. Varje klubb hade en några ivriga supporters som förklarade läget, både för det egna laget och för oss som kom från Askersund. På Skyllbergsvallen mötte vi ofta ”Bertil i Dovra” på väg ut från förlustmatcher då han förklarade ”att det var rätt åt oss askersundare”. Trots knepiga planer fanns det ändå en viss charm över det hela. En kall dusch bakom omklädningsrummet vid Aspavallen var uppiggande inför helgens aktiviteter. Eller en Loranga från Mörtsjöns bryggeri i pausen uppe i Närkesberg. Det smakade bra. Ofta spelades matcherna klockan 13.15 söndagar. Att komma upp till Mariedamm en stekhet söndagseftermiddag i IFK:s vindtäta tröjor tillhörde dock inte den charmigaste avdelningen. Bara uppvärmningen tog hårt på krafterna. Strax intill planen fanns järnvägsspåren. Det hände ibland att vi från Askersund uppmanades att kolla extra noga på tåget under matcherna . Det skulle vara berikande för oss eftersom det saknades sådana färdmedel i centralorten. Tala om psykningar.

11 april 2016

Tre bra saker.

Stella Nova. Gruppen består av sju teaterintresserade flickor i kommunen. De har arbetet fram pjäsen ”Stella” som har visats i Askersunds FH. Pjäsen handlar om det allvarliga ämnet mobbning.

Norra Vätterns konstrunda. Arbetet med rundan 29 april-1 maj är full gång. Arrangörer är Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer.

Kulturmöte i naturen. Nya i Askersund har chansen att praktisera svenska och lära sig mer om naturen vid naturreservatet Prinskullen kommande helg. Värd är Hopajola.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.