Sjöängens kunskaps och kulturcentrum

 

Januari 2016Skapad av Ove Danielsson tis, januari 19, 2016 17:35:14
Tävlingsbidragen till den konstnärliga gestaltningen av Sjöängens-kunskaps och kulturcentrum finns just nu utställda på biblioteket i Askersund. Tävlingen är uppdelad i ett utomhus-och ett inomhusuppdrag. Fem tävlande per uppdrag har valts ut. En jury bestående av Eva Fornåå, konstkonsult

Ulrika Stigbäck, länskonstkonsulent, Inger Larsson, ordförande kultur- och tekniknämnden, Annika Restadh, kultur- och fritidschef, Tobias Jansson, stadsarkitekt, Jan Öholm, byggprojektledare, kommer att utse en vinnare i varje grupp. En grannlaga uppgift.

Allmänheten och Sjöängsskolans elever har möjlighet att lämna kommentarer till verken mellan 19 och 28 januari. Juryn är dock självständig i sitt beslut. Själv har jag kollat och skaffat mej en favorit inomhus och två likvärdiga när det gäller den yttre konstutsmyckningen. Den invändiga är uppbyggd med kakelplattor med texter och bilder. Verken är tydligt förankrade i platsen, samtidigt som det finns öppningar och utblickar till resten av världen. Vättern och Alsen har inspirerat. Elsa Andersson som omkom i ett fallskärmshopp vid Edö finns med i de kaklade verken. Folke Dahlbergs konst och gärning i Askersund finns också med.

Lägger ut lite bilder på den.När det gäller den ytter utsmyckningen har jag fastnat för två olika ljusskulpturer som är lite annorlunda. Tror någon av dessa skulle göra sig bra i Strandparken söder om nybygget. Lägger ut några bilder, men det bästa är att se förslagen på plats. I biblioteket.

 

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.