Kathie Askersunds första folkvalda lucia

 

17-åriga Kathie Karlsson från Åmmeberg valdes till Sydnärkes Lucia 1943. Hon blev den första folkvalda lucian i syd. Askersunds-Tidning var hårt engagerade med bilder på kandidater och med röstning och allt. Men det blev en knepig historia. Kathie Karlsson valdes till lucia men ett oblitt öde gjorde att hon fick tillbringa dagen som patient på sjukstugan. A-T skrev att: ” till ersättare fick den purunga Solveig Kaufeldt från Hammar hoppa in”. Hon hade fått näst högst röstetal. I referatet kan man läsa att i väntan på luciakortegen beskådade folk affärsmännens utställningar av julklappar i stjärnklass.

1943

”Att Sverige i detta världskrigs femte år är långt ifrån utarmat, bevisades av de rikhaltiga expositionerna i skyltfönstren, där det fanns både vindruvor, apelsiner och konstigt nog gott om choklad. För detta senare har vi väl eftersommarens livliga lejdbåtstrafik att tacka”, kunde man läsa.

Fruarna Ella Johansson och Valborg Ramzell, svarade för regin av 1943 års luciakortege genom staden.

2015

Kathie fyller 89 år i maj och bor sedan lång tid tillbaka i Motala. Hon minns luciafirandet 1943 både med sorg och glädje. Kathi kunde glädja sig åt att hon fick massor av röster. Men visst tycker hon att det var lite tråkigt med sjukhusvistelsen lagom till luciafirandet. Men hon har luciasmycket kvar, visserligen en liten billigare variant men ändå. Orsaken till det var att Kathie fick dela med flickan som ersatte henne. Arrangörerna hade säkert inte råd att köpa två dyra smycken. Det blev två lite billigare istället. Efter vistelsen på sjukstugan i Askersund under luciahelgen hamnade Kathie på sanatorium. Man befarade TBC. Där fick hon stanna i ett och ett halvt år. Efter sjukdomstiden fick hon anställning på stället.

1946 gifte hon sig med Tage Cederqvist. Paret fick fyra söner.

-Vi bodde i Motala. Mor var hemmafru, för att sedan jobba på olika ställen. De flesta i Motala känner henne som den trevliga tanten i kiosken, berättar sonen Roine.

-Far dog 2008. Då flyttade mor till Askersund. Vi tänkte att hon ville vara nära sina systrar men det var i Motala hon vill bo, där jag och min äldre bror bor. Hon flyttade tillbaka. Mor har ryggvärk men annars vid god vigör. Hon klarar sig själv med hjälp av oss barn och barnbarnen. En av våra döttrar brukar ge henne regelbunden akupunkturbehandling.

Den här bloggen kom till för att släktingar till Kathie hade läst andra bloggar om luciafirandet i Askersund som jag hade skrivit. Där fanns bilder med på 17-åriga Kathie. De i sin tur berättat för hennes barn som kontaktade mej och ville berätta om sin mamma. Att hon var pigg och alert. Och att hon fortfarande var lika fin som på luciabilden från 1943. Och det är bara att hålla med om.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.