Askersunds bryggeri återuppstår som fågel Fenix

Precis som fågel Fenix reste sig ur askan har nu Askersunds bryggeri återuppstått i samma fantastiska lokaler som det en gång startade i för 140 år sedan. Och vi är mycket stolta över att nu få en del av dess historia.

Tommy Pettersson  och Klas Stjernström står för satsning i Askersunds gamla bryggeri

Texten finns att läsa på Askersunds bryggeris öletiketter. Bakom satsning på minibryggeriet i de gamla upprustade lokalerna står Klas Stjernström och Tommy Pettersson. Ännu finns inte ölet ute på marknaden men provkörningar har gett bra resultat. Om några veckor kommer det att bli en lite större satsning. På sikt är det meningen att Tommy och Klas ska brygga både lättöl och starköl. I första skedet är det lättöl som gäller. För några dagar sedan hade ”bryggarna” bjudit  in gamla bryggeriarbetare  för en  liten visning och för ett smakprov på den mörka lättölen.

-Att vi älskar öl är ingen hemlighet och vår ambition är att vi askersundare ska kunna ha tillgång till riktigt gott, färskt och välbryggt öl trots att vi bor  här  ute på landsbygden, säger Klas  och Tommy, som betonar att deras  bryggeri är litet  i jämfört med andra  minibryggerier.

-Intresset för vår satsning har varit stort. Men vi är ju begränsade om det skulle rusning till vårt bryggeri. Bara en liten förvarning.

Sven Widing  jobbade vid Askersunds bryggeri  på 50-talet. han var  inbjuden att kolla den nya utrustningen.

 

Klas och Tommy har köpt in utrustning från ett minibryggeri i Gnesta som planerar utöka sin verksamhet.  Askersundarna har också varit där och gått utbildning.

De båda” bryggarna” har byggt en läktare där besökarna kan följa processen. Där ska finnas också möjlighet till ölprovning. Kanske en ny turistattraktion för Askersund? Bryggeriets långa historia kommer också att presenteras.

-Provning är tillåtet, men försäljning av starköl är inte godkänt. Lättöl får vi sälja och starkölet kommer att finnas på nära håll att köpa hoppas vi. Det är bara att gå några hundra meter över torget i Askersund från oss till systemet. Tycker att Systembolaget är en suveräna med sitt breda sortiment, säger Tommy.

Ägare till bryggerifastigheterna är Klas Stjernström.  Han har förvandlat en av de stora fastigheterna där minibryggeriet finns till udda hyreslägenheter. Det gav också möjlighet att ställa i ordning lokalen där ölet bryggdes förr. Och kommer att bryggas nu.

——————————————————————-

Askersunds bryggeri

Wolmar Lundkvist bryggeriet häst.  Bröderna  Gunnar  och Volmar Lundkvist.  Bild från Leif Linus arkiv

Ernst Skoog hämtar dricka. Bild från Leif Linus arkiv

Askersunds bryggeri är ett mycket gammalt bryggeriföretag från 1840-talet. Bryggeriet lades ner i slutet av 50-talet.  Den ståtliga byggnaden, där Galfa finns i dag, dominerade under en lång period stadens västra höjdsluttning. Men har det tillkommit hyreshus i närheten. Men visst är bryggeribyggnaden ståtlig. Bruksinspektor Otto Sundblad startade bryggeriet på 1840-talet, men då på nuvarande Folkets hus gården. Till en början var det endast svensköl som gällde. Men 1848 anställdes bryggare Weiss från Bayern. Då började förstås också tillverkningen av Bayerskt öl. Askersunds bryggeri var ett av det första bayerska bryggerier i landet.  Efter Weiss kom en ny bryggmästare, en Dreihall från Wurtemberg. År 1865 flyttade Sundblad bryggeriet till den nuvarande platsen på västra slutningen vid gamla kyrkogården. Och nu är det dags för en ny epok med uppehåll ett antal år.

 

 

 

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.