Ingen kommunal mark till cirkusar som utnyttjar djur

Katarina Raneborn (V) har skrivit en motion om att ingen kommunal mark i Askersunds kommun ska upplåtas till cirkusar som utnyttjar djur. Motionen har överlämnats till kommunstyrelsen för beredning. Det finns rättsfall på området som ger stöd både till avslag och bifall av motioner av detta slag. Kommunledningsförvaltningen redovisar nedan det stöd som finns för båda alternativen.

Cirkus  på gärdet vid Hagabadet i Askersund för  några år sedan.

”Frågan om vilka djur som är tillåtna att användas i cirkusverksamhet regleras idjurskyddsförordningen. Från och med 1 januari 2019 finns även sjölejon och elefant uppräknade bland dessa arter som förbjuds vid cirkusar. Kommuner har ingen befogenhet att införa lokala föreskrifter på områden där annan författning reglerar frågan. Tillstånd för allmän sammankomst, dit cirkusar hör utfärdas i huvudregel av Polismyndigheten enligt ordningslagen. Polismyndigheten ska inhämtayttrande från kommunen innan tillstånd ges. Om kommunen avstyrker ansökan får tillstånd inte meddelas. Polismyndighetens beslut om tillstånd är inte överklagningsbart men kommunens beslut om yttrande kan angripas genom laglighetsprövning.

Frågan om att förbjuda vilda djur på cirkusar eller neka markupplåtelse till cirkusar med vilda djur i verksamheten har varit uppe i ett flertal kommuner genom motioner liknande denna. De flestakommuner har avslagit motionerna med hänvisning till att det inte finns någon laglig grund för ett förbud på kommunal nivå.

Kommunen tycks alltså vara fri att göra en generell opinionsyttring om att inte tillåta markupplåtelsertill cirkusar i framtiden enligt Kammarrättens bedömning. Skulle sedan en ansökan komma och kommunen i sitt yttrande avstyrker ansökan och detta beslut överklagas genom laglighetsprövning är sannolikheten stor, med stöd av Förvaltningsrätten bedömning, att beslutet anses strida mot annan lag eller författning och således upphävs. Ett eventuellt beslut att bifalla denna motion kan ju också redan i detta skede anses strida mot ordningslagen enligt förvaltningsrättens bedömning i tidigare nämnda mål”.

Askersunds kommun har heller inte fått många ansökningar om markupplåtelser till cirkusar de senaste åren. Förr var det vanligt med cirkusar i kommunen flera gånger om året, de senaste två åren har det inte inkommit en enda ansökan. Branschen tycks således vara på nedgång redan utan vidtagna åtgärder av kommunen.

Nedan gammal cirkushistoria i Askersund :

Cirkus Rolando på gamla IP i Askersund

Cirkus Rolando blev Cirkus Scala.  Askersundstjejen  Johanna Lundberg  turnerade med  Scala under några år. Bilden är  från en av Scalas  föreställningar i Vretstorp

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.