Ny bro till Borgmästareholmen?

 

Bron till Borgmästareholmen bör bytas ut. Därför har kultur-och tekniknämnden gett tekniska förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag på en ny bro. Nuvarande bron är 25 år gammal och kräver i dagen en omfattande renovering.

Utredarna har kommit fram till att det är billigare med en ny bro, än att börja renovera. Förslaget innebär att bron får en modernare och bärkraftigare konstruktion bestående av betongpontoner med vikter på sjöbotten. Totala bredden blir tre meter och en längd på totalt 225 meter.

Den nya bron ger möjlighet till minst 90 båtplatser av olika storlek. Bron kommer också att stoppa för större tyngder. Den kommer att klara en fyrhjuling med vagn.

2016

2005

Under vinter 2015/2016 har bron utsatts för en kraftig påverkan av is. En skadebesiktning har gjorts både ovan och under vattnet. Efter den besiktningen kom man fram till att det bäste är att satsa på en ny bro. Kalkylen för den nya bron ligger på runt tre miljoner kronor. Pengar som man räknar med att få tillbaka genom uthyrning av båtplatser runt bron. Med en beläggning motsvarande 78 procent av båtplatserna så är nya bron i hamn ekonomiskt.

Ännu är inga beslut fattade i ärendet. Fullmäktige ska säga sitt först.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.