Nytt äldreboende i Askersund

 

Gamla sjukstugan i Askersund invigdes 1943 under pompa och ståt med landshövding Bror Hasselrot som invigningstalare. Huset var efterlängtat. I dag är namnet ändrat till Vårdcentralen.


Klipp från Askersunds-Tidning 1943

Under de 73 år som gått har det hänt mycket i området runt gamla sjukstugan. Det har byggts till och förändras på olika sätt. Och nu är det dags igen om allt går enligt planerna. Ett bygge som ska ske i samarbete mellan region Örebro län och Askersunds kommun.

1943 flyttades verksamheten från kanslibyggnaden vid Sjöängsskolan till nya sjukstugan. Under en period användes kanslibyggnaden sedan till något som kallades kronikerhem. Sedan blev det skolkontor. Ett förslag i dag är att det ståtliga huset invändigt ska göras om till lägenheter. Utvändigt får inget förändrats vad jag förstått och det är väl tur det. Man får vara försiktig med fina gamla hus.

Bild från kommunala handlingar om detaljplaneförslaget. Baksidan på gamla sjukstugan.

En ny detaljplan för sjukstugeområdet är på gång. Syftet med planen är att möjliggöra en ombyggnad av befintlig vårdcentral till ett vårdcentrum innehållande vårdcentral, familjecentral, äldreboende, korttidsboende med mera inom fastigheten Sjukhuset 1. Planen syftar även till att säkerställa tillräckliga parkeringar och trafiksäkra lösningar för den utökade verksamheten.

Granskningstiden pågår 7 december – 28 december 2016. Den som inte framfört skriftliga synpunkter kan förlora rätten att senare överklaga beslutet att anta detaljplanen så det gäller att passa på. Eventuella synpunkter ska ha inkommit senast den 28 december.

Planförslaget innebär att markanvändningen för fastigheten Sjukhuset 1 ändras från allmänt ändamål till vård och bostäder. Den befintliga gatan genom fastigheten planläggs. Som allmän plats. Befintligt och tillkommande parkeringsbehov löses genom en utvidgning av befintlig parkeringsyta vid Trafvenfelts väg samt i planområdets nordöstra del. På ytan mellan gatan och parkmarken som angränsar till villaområdet i kv. Vattumannen nordöst om planområdet möjliggörs parkeringsplatser . Endast komplementbyggnader tillåts uppföras. Detaljplanen medger att ett nytt äldreboende får uppföras på grönytan norr om Torebergsvägen.

Fastigheten Sjukhuset 1 ägs av Länsgården Fastigheter AB. Fastigheterna Askersund 1:46 och Askersund 1:48 ägs av Askersunds kommun. För att skapa en trafiksäker korsningspunkt i anslutning till Torebergsvägen/Torelundsvägen behöver gatans sträckning dras om något.

Antalet parkeringsplatser inom planområdet är idag begränsat och parkeringarna blir ofta fullbelagda. För att tillgodose det befintliga och tillkommande parkeringsbehovet behöver antalet parkeringsplatser i planområdet utökas. Vid genomförandet av detaljplanen kommer grönytan norr om Torebergsvägen att bebyggas vilket innebär att parkeringsytorna inom denna del av fastigheten behöver flyttas. För att ge plats för ytterligare parkeringsplatser kommer den befintliga parkeringsytan vid Trafvenfeltsvägen att byggas om så att fler platser inryms. Detaljplanen skapar även förutsättningar för parkering på gräsytan mellan den befintliga vårdcentralen och villabebyggelsen i kv. Vattumannen nordöst om planområdet.

Totalt beräknas ca 190 parkeringsplatser kunna inrymmas inom planområdet vilket bedöms täcka behovet för både befintliga verksamheter och det nya vård- och omsorgsboendet.

Gräsyta som är aktuell för ny parkering vid Vårdcentralen.

Det finns nu delade meningar om den planerade utbyggnaden vid gamla sjukstugan. Några är rädda för att inte kommunen ska orka med bygget ekonomiskt. Enligt kritikerna saknas handlingar om finansieringen, därför är det svårt att fatta beslut. Några närboende till den planerade parkeringen på grönområdet mellan Vårdcentralen och villaområdet nordöst på detaljplaneförslaget, är heller inte helt nöjda. De är oroliga för att tomten blir utsatt för stor insyn då parkeringen höjs till gatunivå och kommer nära fastighetsgränsen. Det finns krav om att ett insyns-/bullerplank byggs.

Som jag förstår det har politikerna lite att grunna på framöver när det gäller det planerade bygget. Men det hade man säkert också 1943.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.