Ökade byggkostnader för Hammars skola

Skolfrågorna är ständigt aktuella båda på riksnivå och lokalt. Det handlar inte bara betyg utan också lokaler och om vilka skolor ska finnas kvar i framtiden.

Hösten 2010 beslutade barn- och utbildningsnämnden att avveckla lokalerna för förskola och kök i Lunnagården i Hammar och flytta verksamheten till Hammars skola, vilket kräver investeringar i skolan. Investeringen beräknades ursprungligen till cirka 10 miljoner vid en utbyggnad av cirka 150 kvadratmeter.
Efter utökning av investeringsbudgeten fanns våren 2016 avsatt 20 miljoner för ombyggnad. En upphandling gjordes, varvid ett anbud kom in på 33 miljoner. Den ökade kostnaden förklaras av den rådande byggkonjunkturen, att ytan blivit större på grund av normer för tillagningskök och matsal samt av att slöjdsalar har lagts till.

Med tanke på att utbyggnadsytan har ökat från de tänkta 150 kvadratmeter till de nuvarande 525 kvadratmeter sedan 2010 och att byggkonjunkturen är på en hög nivå är anbudet att betrakta som relevant enligt en utredning. Upphandlingen avbröts och ett omtag gjordes i processen. Ett problem har varit att få in ett antal anbudsgivare. Men så har det inte blivit. Anledningen till det är byggbranschen i dag är mycket het. Byggföretagen väljer noga sina objekt.

Politikerna har mycket att fundera över när det gäller framtiden för Hammars skola. En satsning blir det, men vad får den kosta? Hammars skola kommer att behandlas som ett eget ärende och hanteras inte i arbetet med den samlade investeringsbudgeten för 2017 och framåt.

 Hammars skola har 2016 kvm lokalyta.

 Lunnagården har 908 kvm lokalyta.

 Den planerade utbyggnaden är 525 kvm.

 Efter utbyggnad och samlokalisering minskar lokalytan med 383 kvm.

 Idag går 79 elever på Hammars skola.

Uppgifterna är hämtade från en kommunal utredning.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.