Förslag om nya placering av turistbyrån i Askersund

 

I Askersund finns det planer på att flytta turistbyrån från torget till nya Sjöängen i kanten av Strandparken. Mycket handlar flytten om samordningsvinster när det gäller personal och arbetsuppgifter. Ansvariga räknar också med att den nya anläggningen för kultur och skola ska besökas av mycket folk. Kanske mer besök än vad turistbyrån har i dag trots placeringen vid torget. På sociala medier har det varit full aktivitet för och emot en flytt. Om man läser på Facebook är de flesta motståndare till flytten av olika skäl. Turistbyrån ska vara kvar vid torget. Ännu finns inga beslut i ärendet, så det finns lite tid att grunna på det hela.

Turistbyrån i dag vid torget.

Det finns förslag på att turistbyrån ska flytta till nya Sjöängen

Några i de sociala medierna föreslår en flytt till hamnområdet. Där fanns turistbyrån en gång i tiden. En verklig höjdare inom landets turistnäring vid den tiden, förklarade att turistbyrån snarast måste placeras vid torget. Och så blev det också. Minns inte namnet på mannen men han höll ett stormöte i Rådhuset. Men det var innan upprustningen av hamnområdet var gjord. Turisthöjdarens besök skedde på vårkanten innan turistbyrån hade öppnat. Jo, på den tiden stängde turistbyrån vissa tider på året. Det var helt dött i hamnen. Men det har skett stora förändringar sedan dess. Det ska bli spännande att följa den vidare debatten.

Med hjälp av vännen Leif Linus har vi plockat fram lite bilder på olika placeringar av turistbyrån i Askersund. Rent nostalgiskt är det intressanta bilder som visar lite hur politikerna tänkt genom åren. Mycket handlade det om samordning och pengar även då.
Minns jag rätt gjordes en stor upprustning av nuvarande turistbyrån för inte så länge sedan. Det verkar ha varit onödigt med tanke på vilka planer det finns nu i nya Sjöängen. Men det är alltid lätt med facit i hand att konstatera fakta. Det händer dock något hela tiden i landets kommuner. Och särskilt gott om pengar finns det aldrig. Det gäller att få till det…

Karin Cedrenius vid torget


Kerstin Öhrman-då Eriksson- vid turistkiosken vid torget

Bengt Willèn Christina Muntzing vid hamnen


Brunlid och Walter är efternamnen på värdinnorna

Hugo Stöök berättar för värdinnorna om allt det fina som finns att visa upp i Askersund

Turistbyrån i Hamnen. I dag har lokalen förvandlats till Kinarestaurang

.

Fritidschef Gösta Castellie med värdinnor på torget.

Karin Cedrenius vid torget 1962

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.