Ny byggnadsteknik i Askersund på 50-talet

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Oktober 2015Skapad av Ove Danielsson fre, oktober 02, 2015 09:51:11
De flesta som bygger villor i dag får monteringsfärdiga hus. Det gäller bara att pyssla ihop prylarna så det blir rätt. Ungefär som en IKEA-möbel. Så var det inte förr i tiden. Då var det lösvirke som gällde. I Askersund finns ett av stadens och länets första monteringsfärdiga hus på Villagatan. En helt ny byggnadsmetod som väckte uppmärksamhet.


Helge Rosenberg.
Bild:Eric Englund

I mitten på 50-talet satsade bensinstationsföreståndare Helge Rosenberg på den nya metoden. Många tyckte nog det var lite vågat. Men med facit i hand var det en riktig satsning. Villan finns kvar och det har aldrig varit några problem med huset. Källartaket och betongbjälklagret anlände färdiggjutet på lastbil. De 28 sektionerna placerades likt bitarna i puzzel över de uppmurade källarväggarna. Sektionerna vägde 450 kilo. Enligt tidningsreportage från den tiden utfördes arbetet i ett imponerande tempo. På fem timmar var hela källartaket och bjälklagret på plats.

Verkmästare Larsson förklarade att det fanns många fördelar med ett monteringsfärdigt hus, inte minst ekonomiskt. Ett vanligt bygge skulle ha kostat 32 kronor kvadratmetern vid den här tiden, men Rosenbergs hus låg på 27 kronor kvadratmetern. Normalt tog gjutning av massiva betongbjälklager ta fyra dagar. Nu kom allt färdigt till byggplatsen på Villagatan. Taksektionerna var också färdigputsade med stålplåt när de kom.

Bilder från bygget på Villagatan 1954

Ansvarig byggherre var David Fors. Rosenberg och Fors bodde grannar på Aspgatan vid den här tiden. De pratade ihop sig om det första monteringsfärdiga huset i Askersund. Lite vågat, men varför inte. Det blev bra och sedan följd en rad hus med samma byggnadsmetod både i Askersund och i länet. I dag är väl lösvirkehus ett undantag. Askersundarna uppmanades också att gå och titta på nymodigheten. Hur stor folksamling det blev har jag inga uppgifter. Helges son Jan minns inte heller. Han var ung och hade andra intressen än att kolla på monteringsfärdiga hus. Men han bor kvar i huset från 1955 och kan konstatera att det blev ett rejält bygge. Pappa Helge och byggare Fors satsade rätt och blev lite föregångare när det gäller byggen i Askersund. Och i länet. Tänk vad god grannsämja kan betyda. Bland annat ett bra monteringsfärdigt hus. Det första i Askersund.

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.