Julafton för idrottsnostalgiker

En uppmaning till alla idrottsnostalgiker, besök Örebro läns Idrottshistoriska Sällskaps nya utställningslokaler vid Slottsgatan 13 i Örebro. Där finns något för alla som är intresserad av idrott. Sällskapets bibliotek är också mycket välfyllt. Tidigare fanns samlingarna i länsmuseet, men tvingades flytta. Personligen tycker jag  att de  nya lokalerna i Föreningarnas Hus är bättre än de gamla i och finns i gatuplanet.

ÖLIS Ahlberg och Gunnarsson aug 2015

Sven-Arne Ahlberg och Göran Gunnarsson i Sällskapets nya lokaler

I år firar Sällskapet 30-årsjubelium med ett stort höstmöte i november på Stora Hotellet i Örebro. Jens Lind, känd bland annat för StoppTid på TV, kommer att föreläsa. Sällskapets cafèträffar med kända profiler är också mycket populära. Träffarna hålls i Frälsningsarméns lokaler Kungsgatan/Rudebecksgatan. Först  ut i höst  blir en träff med landshövding Maria Larsson. Enligt reklamen har hon ett grundmurat idrottsintresse. Hela programmet finns på ÖLIS hemsida. Den årliga höstresan går i år till Stora Alby, Upplands Väsby. Där ska resenärerna bland annat träffa travtränaren Stig H Johansson.

ÖLIS  utställning aug 2015 Askersund

ÖLIS utställning 1

 

                                                          Boxning Elis AskÖLIS bandy SM-final ÖSK  Bollnäs

ÖLIS bandy ÖSK

ÖLIS bandy ÖSK Stockis

ÖLIS Curt Löfgren skidor

                                                       Kurt Löfgren , skidorÖLIS bandylag KFUM

                                                           KFUM, Örebro

Vi brukar vara ett litet gäng från Askersund som åker på en del av ÖLIS möten. Det är alltid fullsatt och då handlar det om 400-500 personer vid större möten med föreläsare. Imponerande.  Vid några tillfällen har också Sällskapet lagt sina möten i Askersund. Och det finns planer för flera. Själv passade jag på att göra ett besök i de nya lokalerna i samband med Örebros 750-årsfirande. Då fanns Sven-Arne Ahlberg och Göran Gunnarsson på plats. Båda kända profiler i idrotts-och föreningskretsar. Två trevliga herrar som jobbar hårt för Sällskapet, som många andra i styrelsen.

 

Publicerat av

alicegatan

OVE DANIELSSON Arbetade på Nerikes-Allehanda som journalist i 30 år. Är numera pensionär, men har fortsatt skriva och fotografera till bloggar, krönikor i NA och till andra tidskrifter. Och nu krönikör i Sydnärkenytt. Till min glädje ledde mitt skrivande och fotograferande till att jag tilldelades kommunens Kulturpris år 2012, nominerad av askersundare som följt mej genom åren. Det blev en stor glad överraskning för mej. Jag är uppväxt i Askersund och har prövat på en del andra yrken innan jag blev journalist. De första åren i yrket skrev jag enbart sport och det var naturligt efter som jag själv varit aktiv i olika sporter. Större delen av mitt yrkesliv arbetade jag annars som allmänreporter, där också fotografering var ett naturligt inslag. För några år sedan gav Ullabritt Jonsson och jag o ut en bok om Askersund . I maj 2022 kom det ut en bok "Oves observationer" som bygger på mina bloggar. Bild-och Kultur i Skyllberg är utgivare.